Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: re;) majonezik na wkupne od tej co się miała odchudzać;))
Date: 28 Jan 2002 21:31:32 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 44
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1012249892 22477 192.168.240.245 (28 Jan 2002 20:31:32 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Jan 2002 20:31:32 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.0.137, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93792
Ukryj nagłówki
> Być może, że znacie już różne sposoby na dobry majonez, jednak przepis który
> podaję poniżej sprawi, że ziemia i niebo się poruszą;))
> Składniki:
> jajo
> pół cytryny ( wyciśniętej;))
> czubata (!) łyżka musztardy Kamisu - "Francuskiej" ( KONIECZNIE TA, żadna
inna!)
> szczypta soli
> ukręcić troszkę pieprzu ( najlepiej Ducrosa, seria młynek - pieprz kolorowy -
> jeśli nie znacie to gorąco polecam, rewelacja - zwykły czarny, nawet świeżo
> zmielony się nie umywa )
> i do tego wszystkiego ok. 1/4l oliwy
> --- wszystkie składniki - OPRÓCZ OLIWY - miksować na najwyższych obrotach, aż
> do połączenia, następnie delikatnie zacząć w trakcie mieszania wlewać oliwę;
> ucierać aż do zmiany koloru i zgęstnienia.
> NIEBIAŃSKI SMAK, a do tego za każdym kęsem chrupie gorczyca.., w lodówce
> wytrzymuje do trzech dni, o ile wy wytrzymacie:))
> Ps.: Zwykła utarta marchewka ze zmiksowaną pomarańczą z dodatkiem Tego
Majonezu
> staje się powodem, by odpłynąć od codziennych problemów.., ( warto zabierać
do
> pracy;))
> Ps2.: A jedliście ową startą marchewkę ze zmiksowaną pomarańczą i wciśniętą
> cytrynką? Smak fenomenalny, chrupkie i soczyste, nawet po 5-cio godzinnym
biegu
> podnosi człowieka do góry!
> Kamila K. / s...@p...onet.pl
Czytalaś hemingłeja?
U niego to sie niebo i ziemia po czymś innym poruszało....
Nigdy jeszcze majonezu z musztrda francuska nie robiłem.
Musze koniecznie sporobować!
Dzięki za inspiracje!
Próbowałas z innymi musztardami niz kamisu?, że piszesz tak jednoznacznie?
[teraz słucha for seasons by wiwaldi na klasyczna kapele rockowa: 2 gitart, bas
i perkusja, odjazd, mowie Wam!]
pozdr,
grzes
ps. myślę, ze lubie Cie bardzo... nie za przepis, za podejscie....
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|