Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rocznica - co podać?
Date: Mon, 21 Jan 2002 11:07:12 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 19
Message-ID: <a2gpi2$59c$1@news.tpi.pl>
References: <4...@4...com>
NNTP-Posting-Host: ph64.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1011607938 5420 217.99.208.64 (21 Jan 2002 10:12:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Jan 2002 10:12:18 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92861
Ukryj nagłówki
Marynatko, mozesz mnie wynajac do gotowania za niewielka doprawdy oplata ;)
A tak powaznie, polecami miesa w sosie z plesniaka, najprostsze w swiecie:
plastry dajmy na to schabu ugniatasz reka, obsmazasz na malej ilosci oliwy
(nie extra-vergine, bron Boze) na mocnym ogniu po 2-3 minuty na strone, po
czy ten ogien zmniejszasz, zeby sobie tak pyrkal leciutko, na patelnie
wrzucasz ser plesniowy (najlepiej sprawdza mi sie Dor Blue albo cos w ten
desen, Rokpola nie polecam) Jak sie serek rozpusci zalewasz smietana UHT (ja
uzywam "Hej" 9%) i na tym malym ogniu, mieszajac i pzrewracajac mieso od
czasu do czasu, pozwalasz tej smietanie w duzym stopniu wyparowac. Moze
nabrac lekko brazowego koloru (nie udalo mi sie jeszcze tego uniknac) Do
tego mozesz upiec lub usmazyc ziemniaczki krojone w osemki, w mundurkach
dobrze wyszorowanych. Salatka zgodnie z gustem.
Przygotowanie szybkie i proste i wszyscy mdleja z zachwytu, nawet jesli nie
lubia plesniaka (nie czuc tego charakterystycznego smaku, jak na surowo)
Margola
|