Data: 2005-10-11 17:19:43
Temat: Re: rodzaje maki
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> writes:
> > Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów
> > zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu
>
> Lecz juz nie wiadomo, czym roznia sie maki poznanska, krupczatka i
> wroclawska, skoro wszystkie sa typu 500. Numer ten wiec kucharce zbyt
> nie pomoze. Wiec jakimi cechami fizycznymi roznia sie te maki?
Grubością przemiału. Także mogą się różnić surowcem.
> W Czechach, skad jestem, sprzedaje sie make w trzech wersjach
> podstawowych - "hrubá", "polohrubá" i "hladká", ktore roznia sie
> wielkoscia czasteczek. Hrubá ma najwieksze ziarenka, nie jest tak
> dokladnie zmielona jak hladká. Polohrubá jest pomiedzy nimi. A jak to
> jest z polska maka? Na oko krupczatka odpowiada hrubej mace.
Zgadza się - krupczatka jest najgrubsza. Poznańska i wrocławska to
mąki gładkie; czym się różnią między sobą i czy jedna jast bardziej
gładka niż druega - nie wiem.
MJ
|