Data: 2005-10-11 15:36:00
Temat: rodzaje maki
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
znalazlem, ze tutaj ten temat byl juz w sierpniu (szukanie slow "rodzaje
mąki" w grupach na google). Lecz odpowiedz nie jest dokladna.
Pytanie wtedy brzmialo (w skrocie): "Czym różnią się od siebie
poszczególne rodzaje mąki?"
Odpowiedz wtedy skopiowano z http://puszkkka.spinacz.pl/maka.php3
> Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów
> zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu
> (czyli pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych
> w próbce produktu w określonej temperaturze).
># mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych,
> na pizzę, a także do zasmażek i sosów
># mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
># mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo
> - tłuszczowych
># mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych
> oraz parzonych i makaronowych
># mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych,
> francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów
Lecz juz nie wiadomo, czym roznia sie maki poznanska, krupczatka i
wroclawska, skoro wszystkie sa typu 500. Numer ten wiec kucharce zbyt
nie pomoze. Wiec jakimi cechami fizycznymi roznia sie te maki? Dlaczego
wroclawska (typ 500) polecana jest do ciast drozdzowych, a maka
poznanska (tez 500) do ciast kluskowych?
W Czechach, skad jestem, sprzedaje sie make w trzech wersjach
podstawowych - "hrubá", "polohrubá" i "hladká", ktore roznia sie
wielkoscia czasteczek. Hrubá ma najwieksze ziarenka, nie jest tak
dokladnie zmielona jak hladká. Polohrubá jest pomiedzy nimi. A jak to
jest z polska maka? Na oko krupczatka odpowiada hrubej mace.
Ludek
|