Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rosol
Date: Fri, 23 Jan 2004 17:34:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <b...@4...com>
References: <bup6gm$ccq$1@topaz.icpnet.pl> <bupaqt$10sv$1@mamut.aster.pl>
<buqfmh$4hs$1@topaz.icpnet.pl> <9...@2...17.138.58>
<f...@4...com>
<buqnp3$hj7$1@atlantis.news.tpi.pl>
<f...@4...com>
<buqutb$20o$1@nemesis.news.tpi.pl>
<k...@4...com>
<burgk3$c7m$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.160.130.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1074875774 5312 212.160.130.254 (23 Jan 2004 16:36:14
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Jan 2004 16:36:14 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 1.93/32.576 English (American)
User-Agent: Hamster/2.0.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188285
Ukryj nagłówki
JerzyN napisal(a):
>> Ta pani gotuje bardzo smacznie ;--).
>
>Zgadłeś.
>:-)
Ach nie, to nie byla ironia. Mowilem o tej mojej znajomej.
>> Tak czy siak, jak na razie nie padly sensowne argumenty przeciw
>> przechowywaniu zup w lodowce przez, powiedzmy, 3 dni.
>
>Chcesz powiedzieć, ze możesz jeść przez 4 dni tę samą (ale nie taką samą)
>zupę.
Zle policzylem :--). Przechowujemy przez dwa dni. Jemy przez trzy dni.
Pare razy sie zdarzylo, ze jedlismy przez 4 dni, ale to ekstrema.
>A jak to zupa tak ci smakuje?
>:-)
Odpowiem lacznie Tobie i waldkowi. Rzeczywiscie sa zupy, ktore dobrze
smakuja tylko tego samego dnia i nigdy nie robia ich na wiecej niz
jeden dzien. Taka zupa jest zalewajka czy barszcz czerwony (sposobu
czestochowskiego). Ale nie widze problemu z przechowywaniem w lodowce
przez dwa dni rosolu. Roznica w smaku rosolu dnia pierwszego i
trzeciego jest, rzeklbym, audiofilska. Nie ma tez problemu z
przechowywaniem zupy z soczewicy, zupy z porow, kapusniaku, krupniku
czy ogorkowej. Znam osoby, ktore w ogole preferuja zupy na drugi czy
trzeci dzien. Uwazaja, ze sa lepiej 'przegryzione'.
Zreszta male roznice w smaku zupy nie sa dla mniej zbyt istotne.
Byloby istotne gdyby nastepowaly jakies niekorzystne zmiany typu
fermentacja. A tego nie zauwazam. Zwroce uwage, ze IMO z punktu
widzenia procesu fermentacji czy czegos tam, jesli zupa sie dobrze
przechowa przez 1 dzien, to i dobrze sie przechowa przez 2 dni - jest
przeciez codziennie powtornie gotowana.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
- What about your soul?
- I'm an engineer.
|