Data: 2004-01-29 06:12:52
Temat: Re: rosol
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <1...@y...com>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> We francuskich restauracjach widzialam : poule au pot, poule au riz,
> boeuf au geos sel, itp. itp. Mieso z rosolu i rosol... jezeli
> jakakolwiek "kuchnia francuska" istnieje to akurat ten typ potraw jest
> najbardziej tradycyjny.
> Ewcia
Oczywiście. To samo przyszło mi do głowy. "Poule-au-pot" - kura w
rosole, to to danie, o którym myślał Henryk IV marząc, ba każdy Francuz
mógł ieć w niedzielę kurę w swoim garnku. Słynny francuski "pot-au-feu"
to też przecież nic innego jak rosół podany wraz z mięsem na którym się
gotował. A "miroton" i "hachis de boeuf bouilli" cuy "hachis Parmentier"
to przeciez dania z mięsa z rosołu.
Są to dani skromnej kuchni małomieszczańskiej, ale przecież nie biedoty
i są to dania bardzo smaczne.
Władysław
|