Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rosol
Date: Thu, 29 Jan 2004 09:52:50 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <w...@g...news.tpi.pl>
References: <buuqh8$eev$1@news.onet.pl> <1...@4...com>
<g...@4...com>
<t...@4...com>
<h...@4...com>
<s...@4...com>
<s...@4...com>
<e...@4...com>
<2...@2...17.138.58>
<1...@4...com>
<1...@2...17.138.58>
<i...@4...com>
<3...@2...17.138.58> <bv9au6$rdg$1@news.onet.pl>
<1...@y...com>
<w...@g...news.tpi.pl>
<2...@2...17.138.58>
NNTP-Posting-Host: pn82.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1075366501 25708 213.76.109.82 (29 Jan 2004 08:55:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Jan 2004 08:55:01 +0000 (UTC)
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.3b1 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:189227
Ukryj nagłówki
In article <2...@2...17.138.58>, "Qwax" <...@...Q> wrote:
>
> A moim skromnym zdaniem przysmaki kuchni francuskiej są
> dobrze rozreklamowanym jedzeniem biedoty.
Np. turbot soufflé au champagne, foie gras, perdreux en chartreuse,
caneton Tour d'Argent, sole Normande, cote de veau Foyot etc. etc.
> Wmówienie że małże
> są lepsze od golonki
A czy ktoś tak twiedzi?. To raczej rzeczy nieporównywalne, chociaż obie
dobre, o ile dobrze przyrządzone.
Ponadto golonka, to też nie jest jedzenie bogaczy, raczej plebsu.
> (małże każdy biedak mógł sobie wygrzebać z mułu
Kawior, ostrygi, trufle to wszystko pierwotnie jedzenie biedoty, tam
gdzie były łatwo dostępne. To ich walory smakowe spowodowały, że trafiły
one do haute cuisine i stały się kosztowne.
>a ze
> świnkami już nie jest tak łatwo).
Za świnkami całkiem łatwo i jest to mięso warstw niższych. Świnia jest
płodna, zajmuje niewiele miejsca tak, że można ją trzymać w byle
komórce, zje prawie wszystko, zwłaszcza lubi żołędzie i chwasty, daje
dużo pożywnego mięsa i wszystko z niej da się wykorzystać. Natomiast
jedyne szlachetniejsze jej kawałki to schab i szynka.
> I IMO tak samo jest ze ślimakami, żabami (udkami)
> czy np. kurą w rosole.
Tyle, że to wszystko bardzo smaczne rzeczy. Ale jak nie chcesz jadać
kury w rosole, to nikt Cię nie zmusza.
Władysław
|