Data: 2006-10-08 08:37:01
Temat: Re: rosol
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"rAzor" <o...@...zeby.pl> wrote in message
news:egaap1$gri$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik walkie! napisał:
>
>> rAzor napisał(a):
>>
>>> Użytkownik walkie! napisał:
>>>
>>>> hej,
>>>>
>>>> gotuje wlasnie rosol ale cos metny jest. co zrobic zeby byl klarowny?
>>>>
>>>>
>>>
>>> Wlej szklankę zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu.
>>
>> teraz to za pozno ale naprzyszlosc zapamietam
>>
>
> Wiem. :)
> To skuteczny sposób i wypróbowany. Przy załozeniu, ze kurczak był swieży,
> a nie "długoleżący" preparowany przez sklepikarza - pasy bym darł z tych,
> którzy odświeżają nieświeży drób w "Ace".
> Przyczyną metnienia może być nadmierne wrzenie, przy niewłasciwym
> wykrwawieniu (przepraszam za dosadnosc, ale niestety taka jest prawda) i
> dużym otłuszczeniu kurczaka.
Ze sklepowych brojlerów tłuszczyk zdejmuje się podczas gotowania, lepiej
zastąpić go jakimś olejem podbarwionym np odrobiną papryki czy kurkumy.
Właśnie dlatego, że odświeżane i że tłuszcz i mięso przylegające do kości
psuje się najszybciej.
|