Data: 2007-11-13 08:38:14
Temat: Re: rozpadajaca sie ryba
Od: "Tomek" <a...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
To może spróbuj inaczej.
http://www.artzi.net/component/option,com_garyscookb
ook/Itemid,76/func,detail/id,9
składniki:
1 kg filet ryby moskiej np. dorsz
2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, pęczek pietruszki, pieprz
sok z połowy cytryny, starta skórka z całej cytryny,
10 dkg mąki pszennej
2 dkg drożdży
0,2 l piwa jasnego
1 kg ziemniaków
pół cytryny
2 litry oleju rzepakowego
majonez,
marynowane grzyby, korniszony
Zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany z mąki, piwa i drożdży zostawić
do rośnięcia.
Zrobić sos tatarski z majonezu, pokrojonych korniszonów i grzybów.
Zrobić marynatę z sosu ostrygowego, oliwy, posiekanego czosnku, posiekanej
pietruszki, pieprzu i soku z cytryny.
Rybę umyć, pokroić na niewielkie porcje, włożyć w foliowy worek i zalać
marynatą. Pozostawić co najmniej na pół godziny w lodówce.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na frytki. Włożyć do garnka zalać osoloną
wodą dodać pokrojoną w plastry pół cytryny, zagotować i natychmiast
odcedzić. Dodatek cytryny powoduje, że frytki są kruche.
Rozgrzać 2 litry oleju w sporym garnku. Frytki wrzucić na wrzący olej i
smażyć około 15 minut. Rumiane frytki wyłożyć na papierowe ręczniki.
Kawałki zamarynowanej ryby zanurzać w cieście i wrzucać na wrzący olej w
którym wcześniej robione były frytki. Smażyć około 5 minut tak aby ciasto
było rumiane. Wykładać na papierowy ręcznik, aby odciekł olej.
pozdrawiam
--
Tomek
http://www.artzi.net
|