Data: 2006-04-12 20:45:28
Temat: Re: ryba sola
Od: Mozilla <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
'Ewa (siostra Ani) N.' napisał/a/ w wiadomości z dnia 12/04/06 21:49:
>
> Le mercredi 12 avril 2006 ŕ 21:22:36, dans <e1jkb4$fa8$1@nemesis.news.tpi.pl>
> vous écriviez :
>
>> chciałabym zapytać jak dobrze upiec solę, dodam,że nigdy tego nie robiłam,
>> nie wiem czy w piekarniku czy n apatelni na maśle, bo podobno jest krucha ?
>> czy mam ją w coś wowinąc czy obracać? jaki jest najlepszy sposób aby tego
>> nie zepsuc
>
> Obracac maks. 1 raz...
>
> Obtoczyc w mace przed tym, smazyc na masle. Rozgrzanym.
>
> ps. bardzo szlachetna rybka
>
> Ewcia
Witam,
ja lubie jeszcze tak:
1. rybka posolona, przyprawy do ryb, sol i pieprz bialy mielony - nie za
duzo, skropiona cytrynka - ok. 20-30 minut niech sobie w temperaturze
pokojowej wsiaka;
2. ukladam na folii aluminiowej, soute - bez maki, jajka czy bulkitartej,
na to klade kilka wiorkow masla (najlepiej jak najbardziej maslanego - nie
margaryny!) - wiorki grubsze w zaleznosci od grubosci ryby i tak by byly
rozlozone na calej dlugosci kawalka ryby, na to klade galazke lub dwie
swiezego koperku;
2. zawijam w folie aluminiowa - kieszonke, tunel - w kazdym badz razie tak
by folia od gory nie przywierala do rybki i w jakiejs foremce, naczyniu
zaroodpornym do piekarnika srednio nagrzanego na 20-25 minut maksymalnie -
nieraz robie dziurki widelcem z jednej strony w folii zeby byl 'oddech';
3. delikatnie wyjmuje lopatka na talerz - ryba jest bardzo krucha, lamliwa.
Ja podaje z ryzem i cwiartka cytrynki do skrapiania oraz swieza salata ze
smietana
pychotka
pozdrawiam
moz.
|