Data: 2005-01-04 19:48:08
Temat: Re: ryż
Od: "Kri$" <u...@l...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Na filiżankę ryżu, dwie filiżanki wody, gotować na małym ogniu aż woda
prawie się wchłonie, potem przykryć i ustawić minimalny płomień lub postawić
garnek na rozgrzanej płytce na 10 minut, następnie zgasić ogień i pozostawić
ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dla żółtego koloru można dodać
odrobinę płatków szafranu albo szczyptę cury. Jeśli ktoś lubi (ja nie) można
na początku wodę posolić. Ryż przyrządzany tą metodą jest bardzo sypki, pod
warunkiem kupienia ryżu dobrej jakości (długie i nie połamane żółtawe
ziarna). Jakość ryżu ma tutaj olbrzymie znaczenie.
Pozdrawiam
Kri$ P
--
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================
Użytkownik "A." <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:crc2i2$rjl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie!
> jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> przyrządzić coś takiego w dou?
> dziekuję serdecznie
> Pozdrawiam
> A.
>
>
|