Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Shrek <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż....-jaki ?
Date: Fri, 02 May 2003 12:40:02 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 22
Sender: j...@p...onet.pl@pc5208039.sun.telia.se
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <b8pfmn$q9$1@atlantis.news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
<3...@w...net.pl>
NNTP-Posting-Host: pc5208039.sun.telia.se
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1051872345 15241 131.115.208.39 (2 May 2003 10:45:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 May 2003 10:45:45 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20030208
Netscape/7.02
X-Accept-Language: en-us, en, pl, ja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:154611
Ukryj nagłówki
> Metoda wydaje mi sie prostsza i w efekcie prawie kazde ziarenko osobno :-)
> bierzemy ryz i wode. wody ma byc dwa razy wiecej niz ryzu. ryz wsypujemy
> do garnka i zapalamy gaz, sredni. wode wlewamy do czajnika. gotujemy ja.
> w czasie gotowania wody prazymy ryz w garnku, ktorym ma byc ugotowany.
> gdy woda zagotuje sie wlewamy ja do ryzu. wazne jest by ten ryz zalac
> wrzatkiem by od razu zaczal bulgotac. przemieszac ryz z woda, przykryc
> pokrywka, skrecic gaz do mimimum i gotowac, wazne jest by kontakty
> wzrokowe z gotujacym sie ryzem ograniczyc do mimimum bo on nie lubi
> podgladania. po czasie odpowiednim - na szklanke ryzu potrzebujemy 9
> minut - mamy pyszny sypki ryz :-)
W sprawie ryzu jestem ortodoksem i odrzucam wszelakie metody
przyrzadzania
poza podana przeze mnie! ;)
Serio: taka metoda sie robi go w Japonii i tam mnie wlasnie jej
nauczono, wiec dla mnie jest jedynie sluszna i koniec.
Poza tym, ryz na sypko nie jest wlasciwa forma jego przyrzadzenia, bo
trudno sie go je paleczkami. Powinien byc wlasnie zlepiony, ale ni
rozgotowany. Kazde ziarnko musi byc odrebne i jedrne, ale ugotowane.
A taki np. do sushi... Poezja!
Pozdr.,
Shrek - skosnooki ;)
|