Data: 2006-04-26 14:46:27
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: b...@m...pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: " JaMyszka" <j...@g...pl>
| Barbara Czaplicka napisała:
| > [...]
| > "zupa dziadowska" z Zamoscia i okolic - to zupa fasolowa - zmieniaki,
| > biala fasola, na koncu zacierka wlasnorecznie robiona, dobrze to gotowac
| > z lyzka smalcu.
| > a zupe te wykancza sie pokrojona w kostke cebula [duza ilosc] przyrumieniona
| > na smalcu .. [...]
|
| Tę zupę znam jako zacierkową :)
no, zacierkowa bywa znacznie bogatsza.. bo i boczek w niej mozna znalezc., i
zasmazke na nim zrobiona..i jarzynki takze ;) a nawet kosci lub miesiwo na
ktorym sie ona gotuje :)
obowiazkowo w tkaiej zacierkowej dodaje sie zielona pietruche .. taka zupa jest
bardzo kolorowa i smakowita ;)
ja robie tez wersje bez fasoli, zacierki, ale za to z kausta wloska pokrojona,
wrzucona pod koniec gotowania wieobarwna papryka, no i oczywiscie zieona
pietrucha+ koperek swiezy .. tez pychtka ;) - wywar miesny absolutnie
nieknieczny .. ale lyzka smalcu czy tez boczus, skorka od niego, zawsze mile
widziana...
| I nie wiem, z jakich okolic ta nazwa - opoczyńśkie czy śląskie, bo
| z tych okolic pochodzili rodzice.
| A najbardziej mi odpowiada zupa z gwoździa (to z bajki;p)
| Pozdrawiam :)
| JM
a zupa z gwodzdzia, czy tez 'na gwozdziu' to taka super "wypasiona" zupa,
oinaczej zwana cyganska :)
Pozdrowka ;)
Barbara
a takie zupy sa najsmaczniejsze :))))
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|