Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " JaMyszka" <j...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Date: Wed, 26 Apr 2006 15:23:44 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 68
Message-ID: <e2o39v$isr$1@inews.gazeta.pl>
References: <e2hv0f$73j$1@inews.gazeta.pl> <e2hvmd$9t0$3@inews.gazeta.pl>
<06fc01c668d0$c9a3a870$2b016957@homeb60zjvrlf5>
<e2nfn7$d59$1@inews.gazeta.pl>
<038e01c66940$29090c00$2b016957@homeb60zjvrlf5>
NNTP-Posting-Host: proxy4.os1.kn.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1146065024 19355 172.20.26.238 (26 Apr 2006 15:23:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Apr 2006 15:23:44 +0000 (UTC)
X-User: jamyszka
X-Forwarded-For: 10.104.64.227
X-Remote-IP: proxy4.os1.kn.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267381
Ukryj nagłówki
Barbara Czaplicka napisała:
> | > [...]
> | > "zupa dziadowska" z Zamoscia i okolic - to zupa fasolowa - zmieniaki,
> | > biala fasola, na koncu zacierka wlasnorecznie robiona, dobrze to gotowac
> | > z lyzka smalcu.
> | > a zupe te wykancza sie pokrojona w kostke cebula [duza ilosc] przyrumienion
> a
> | > na smalcu .. [...]
> |
> | Tę zupę znam jako zacierkową :)
>
> no, zacierkowa bywa znacznie bogatsza.. bo i boczek w niej mozna znalezc., i
> zasmazke na nim zrobiona..i jarzynki takze ;) a nawet kosci lub miesiwo na
> ktorym sie ona gotuje :)
> obowiazkowo w tkaiej zacierkowej dodaje sie zielona pietruche .. taka zupa
> jest bardzo kolorowa i smakowita ;)
Zgadza się. Ale IMHO ten podany przez Ciebie przepis, jest mocno wzbogacony co
do oryginalnego składu. I nie chodzi tu o to, która z nas ma rację, bo w miarę
podnoszenia się stopy życiowej, wzbogacano jadłospisy posługując się starą nazwą.
Ujęła mnie ta Twoja zielona pietrucha...
A ją odkryłam przez przypadek, na długo przed bazylią;p
I daję ją "obowiązkowo" do każdej potrawy, nawet suszoną;)
Ona podreśla smak potraw, a sama w sobie, zawiera więcej witaminy A niż
marchewka. Może dlatego nie noszę jeszcze okularów?
A odkryłam ją przez przypadek...
Kiedyś miałam niespodziewany nalot gości (oj, były takie czasy, gdy wizyt się
nie zapowiadało;p - i komu to przeszkadzało?), a w lodówce tylko śledzie w
occie i gęsta śmietana. To te śledzie polałam śmietaną, posoliłam ją i
popieprzyłam - a na wierzch posypałam pietruchę (coby kolorowo było) i do tedo
suchy chleb.
Łomatko, tak było pyszne, że teraz świadomie jako potrawę podaję;p
> ja robie tez wersje bez fasoli, zacierki, ale za to z kausta wloska pokrojona,
> wrzucona pod koniec gotowania wieobarwna papryka, no i oczywiscie zieona
> pietrucha+ koperek swiezy .. tez pychtka ;) - wywar miesny absolutnie
> nieknieczny .. ale lyzka smalcu czy tez boczus, skorka od niego, zawsze mile
> widziana...
Hehehee... no wypisz, wymaluj - już inna zupa wychodzi... hihihiii...
> | [...]
> | A najbardziej mi odpowiada zupa z gwoździa (to z bajki;p)
>
> a zupa z gwodzdzia, czy tez 'na gwozdziu' to taka super "wypasiona" zupa,
> oinaczej zwana cyganska :)
No wiesz, w mojej bajce Cygan prosi gospodynię, by mu pozwoliła ugotować zupę
z gwoździa. A potem stał przy garze i ten gwóźdź trzymał. To chyba z gwoździa?
Bo na gwoździu, to jakby się tego gwoździa do gara wrzuciło. Czyż nie?
Może dlatego nastąpiło przekręcenie (hehehee... ale fajnie mi to wyszło) w
nazwie - bo jak nie było komu trzymać tego gwoździa, to gospodynie wrzucały go
do gara?
> a takie zupy sa najsmaczniejsze :))))
Nooo...
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|