Data: 2000-10-27 14:07:24
Temat: Re: ryż z warzywami na sposob chinski
Od: "Dorota" <b...@f...hoga.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mmmm, pyszne, dziekuje...
dzisiaj bede probowac!
pozdrawiam
Dorota
Użytkownik ":::wojmat:::" <C...@v...pl.INVALID> napisał w
wiadomości news:39f9852f@news.vogel.pl...
>
> Dorota <b...@f...hoga.pl> w wiadomości news:8tbn9d$97l$1@news.tpi.pl
> napisał(a):
> > Dzien doberek wszystkim :)
> > Pilnie poszukuje przepisu na ryż z warzywami na sposób chiński,
> > Z tego co pamietam (z pewnej restauracji) w takim smazonym ryzu
> znajdowalys
> > ie tez kawaleczki podsmazonego jajka...
>
> ja robię tak :
>
> kroję warzywa możliwie w zapałkę (marchew, seler, por, pekinka, namoczone
> grzyby mun, pieczarki, papryka w różnych kolorach, chili czy peperoni,
dymka
> ew. szczypior i co tam jeszcze jest w domu)
> pokrojone warzywa "grupuję" w zależności od szybkości gotowania (pieczarki
i
> pekinka na końcu bo puszcza wodę)
> rozgrzewam olej do głębokiego smażenia i w rondlu (woku) smażę na ostrym
> ogniu mieszając bez przerwy warzywa dokładając coraz łatwiej się gotujące.
> smażę do momentu kiedy nie będą juz surowe a jeszcze chrupiące. pod koniec
> dosypuję mielony imbir (albo posiekany świeży nieco wcześniej) i doprawiam
> sosem sojowym light. przesmażam z przyprawami. podaję na ugotowanym w
> minimalnej ilości wody brązowym ryżem, czasem dodatkowo prawie miękki ryż
> przesmażam z przyprawami i dodaję mieszając do warzyw.
>
> dobre jest z surówką z pomidorów, ogórasów - taką "wilgotną"
>
> wojmat
>
> --
> ----------------------------------------------------
--------------
> badanie preferencji polskich wegetarian http://www.vege.pl/badanie
>
|