Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "A.L." <a...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: schab inaczej
Date: Thu, 2 Dec 2004 13:14:25 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <con13c$e7c$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <con0eo$n1q$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: afa212.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1101989804 14572 83.25.130.212 (2 Dec 2004 12:16:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 2 Dec 2004 12:16:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223672
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ata" <a...@e...pl> napisał w wiadomości
news:con0eo$n1q$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich
>
> Własnie pzrestudiowałam co mozna zrobic z kotletem schabowym i w zwiazku z
> tym mam pytanie,
> jakies pomysly na pieczeń ze schabu?
Moj ulubiony - przepis Joanny Duszczynskiej:
http://www.jduszczynska.republika.pl
Schab ze śliwkami faszerowany polędwicą...
Potrzebujemy:
schab wieprzowy, należy kupić dość gruby;
polędwiczkę wieprzową - również grubą i tej samej długości co schab;
śliwki suszone (kalifornijskie), rodzynki, czosnek, majeranek, vegetę lub
jarzynkę, pieprz czarny, miód - najlepiej spadziowy;
sałatę, ananasy, oliwki czarne.
Przygotowanie:
polędwiczkę nabijamy na długi ostry nóż tak aby aby zrobić w niej otwór -
jakby kieszonkę - rozkrawamy jak najbardziej, ale tak by jej nie rozciąć;
szykujemy śliwki w każdą w środek wkładamy pół ząbka czosnku, wpychamy w
środek polędwiczki śliwkę potem kilka rodzynek, i znowu śliwkę i tak
naprzemian aż polędwiczka będzie pełna nadzienia; obsypujemu polędwiczkę
pieprzem - ma być czarna; zawijamy ściśle w folię aluminiową i zamrażamy;
musi zamarznąć na sztywny kołek, żebyśmy mogli ją wsadzić w środek schabu;
schab rozkrawamy nożem wzdłuż - podobnie jak polędwicę, żeby nam powstał
rękaw; wsuwamy w środek polędwicę; nacieramy schab vegetą, obsypujemy mięso
majerankiem - ma być całe czarne; wkładamy do wyłożonej folią aluminiową
prostokątnej formy; polewamy po wierzchu miodem; zawijamy ściśle folię, tak
by schab był przykryty.
Pieczenie:
hmm... dwie godzinki będzie akuracik.
Jak podajemy?:
Wykładamy pieczeń na półmisek wyłożony sałatą. Naokoło kładziemy krążki
ananasa. Do dziurek wkładamy po trzy oliwki... Można obłożyć naokoło sałatką
owocową i rzucić na nią kilka czarnych oliwek...
Jakie sałatki lub surówki najbardziej moim zdaniem, do tej pieczeni pasują?
sałata ze śmietaną na słodko, sałatka z porów z ananasem
Ważne:
Należy upiec tej pieczeni dwa razy więcej niż nam się wydaje, że
potrzebujemy... Wszyscy będą prosić o dokładkę... mniam...
Koniec cytatu.
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
|