Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kianit" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: scones (?)
Date: Tue, 19 Feb 2002 12:22:15 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <a4td0e$bbi$1@news.tpi.pl>
References: <a4s0li$mrd$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pe107.wroclaw.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1014118227 11634 213.76.199.107 (19 Feb 2002 11:30:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Feb 2002 11:30:27 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: scones (?)
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96667
Ukryj nagłówki
Użytkownik sassanach <s...@p...fm> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a4s0li$mrd$...@n...tpi.pl...
> Czesc,
> mam pytanie czy ktos to moze robil?
(...)> Sasanka
Hej, ja robię często, ale przepis na angielskie podrzucę później, bo
gdzieś w kuchni zasiałam, Póki co mogę Ci podać na włoskie, są bardzo
podobne, ale nie na słodko (nie robiłam jeszcze, właśnie sie
przymierzam, tylko salami dobre musze dostać):
300g mąki, sól (2 szczypty) i łużeczkę proszku do pieczenia wymieszać,
dodać pokrojone 50g masła, wlać 200ml mleka i szybko wyrobić. Do
ciasta dodać 40g świerzo startego parmezanu i 50g salami w wiórkach. I
tutaj "cuś" co bym zmieniła na pewno: Napisane jest, aby podzielić
ciasto na pół, zrobić dwa płaskie placki, naciąć na krzyż i piec 12
minut w 250*C, otóż scones mi nieodmiennie kojarzą się z małymi,
płaskimi bułeczkami, tak z 6-8 cm średnicy, więc i czas bym skróciła
ciutkę... a, ja wyrabiam w mikserze i oprócz masła do krojenia,
schładzam też mąkę, a do pieczenia smaruję skórkę wodą.
Na pewno będą pysznościowe z masłem ziołowym i czerwonym winem... mmm
...
Podaje za jakimś "składańcem kartowym" o wypiekach świata.
Pozdrawiam, smacznego, Kianit
|