Data: 2002-02-19 11:22:15
Temat: Re: scones (?)
Od: "Kianit" <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik sassanach <s...@p...fm> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a4s0li$mrd$...@n...tpi.pl...
> Czesc,
> mam pytanie czy ktos to moze robil?
(...)> Sasanka
Hej, ja robię często, ale przepis na angielskie podrzucę później, bo
gdzieś w kuchni zasiałam, Póki co mogę Ci podać na włoskie, są bardzo
podobne, ale nie na słodko (nie robiłam jeszcze, właśnie sie
przymierzam, tylko salami dobre musze dostać):
300g mąki, sól (2 szczypty) i łużeczkę proszku do pieczenia wymieszać,
dodać pokrojone 50g masła, wlać 200ml mleka i szybko wyrobić. Do
ciasta dodać 40g świerzo startego parmezanu i 50g salami w wiórkach. I
tutaj "cuś" co bym zmieniła na pewno: Napisane jest, aby podzielić
ciasto na pół, zrobić dwa płaskie placki, naciąć na krzyż i piec 12
minut w 250*C, otóż scones mi nieodmiennie kojarzą się z małymi,
płaskimi bułeczkami, tak z 6-8 cm średnicy, więc i czas bym skróciła
ciutkę... a, ja wyrabiam w mikserze i oprócz masła do krojenia,
schładzam też mąkę, a do pieczenia smaruję skórkę wodą.
Na pewno będą pysznościowe z masłem ziołowym i czerwonym winem... mmm
...
Podaje za jakimś "składańcem kartowym" o wypiekach świata.
Pozdrawiam, smacznego, Kianit
|