Data: 2006-01-24 20:10:49
Temat: Re: ser
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le mardi 24 janvier 2006 ? 15:27:40, dans <dr5dh1$15i$1@news.onet.pl> vous écriviez :
> czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
> sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w pojemniku
> z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale suchej
> piwnicy, smak i zapach byl ok
To i tak niezle :)
Mi tak ser obrosl plesnia (daka duza szara broda), ze mimo ze
wytlumaczono mi ze to normalne to nie osmielilam sie skosztowac.
Najwyrazniej masz dobra piwnice do serow !
> ale bardzo zredukowala sie objetosc, wiec nie
> zostalo wiele,moze ktos zna inny sposob?
Nie ma bata, sera zawsze wyjdzie malo, a im starszy tym wiecej mleka
potrzeba na kilogram. Np na kilo parmezanu potrzeba 16 l mleka.
Tylko twarog jest ekonomiczny...
--
Niesz
|