Data: 2006-10-16 17:26:21
Temat: Re: ser klagan
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:eh07bm$6e4$3@news.onet.pl...
> Panslavista napsal(a):
>> Jasne, zajadałem się świwżym serem klaganym, klaga to jest podpuszczka z
>> żołądków cielęcych, karmionych wyłącznie mlekiem. Używało jej się do
>> ścinania mleka na sery klagane czyli podpuszczkowe,
>
> Dziekuje bardzo. Wiec trop potwierdzony, ze chodzi o ser podpuszczkowy.
>
> Ludel
Nie ma za co, klag, albo klaga robiona była z trawieńca jagnięcego lub
cielęcego - po uboju i oczyszczeniu soliło się ją i suszyło, służyła do
wyrobu bundzu, a ten do wyrobu serów. A jadłem ten ser, gdyż mieszkałem w
Gorlicach - a to początek Łemkowszczyzny, która i po słowackiej stronie też
jest. Łemkowie trudnili się serowarstwem podobnie jak inni górale karpatcy,
a więc i można było dawniej kupić ich wyroby w dnie targowe, dopóki komunizm
nie zniszczył wszystkiego, co było dobre.
|