Data: 2002-02-12 14:30:34
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?
Od: Pawel Hadam <P...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> No właśnie skąd wiadomo czy śmietana jest słodka czy kwaśna? Na opakowaniu
> nie jest to napisane.A w przepisach wręcz przeciwnie: uzyć słodkiej/kwaśnej
> śmietany. Ostatnio kupiłam 30% kremówke, która powinna być chyba słodka i
> wyszło mi z niej kwasne rafaello. Przepraszam, jeśli pytanie jest naiwne ale
> naprawdę mnie to nurtuje;)
To proste: po smaku :)))
A jak nie potraficie po smaku to po konzystencji:
SLODKA - jest rzadka, bez grudek, bo to jest to co sie zbiera z
powierzchni mleka, ta tlusta warstwa. Jest taka jak gestsze mleko i
leciutko ciemniejsza, zoltawa.
KWASNA - jest gesta, taka jak kefir, bo jest starsza czyli juz
skwasniala,
Tak jak ktos pisal wczesniej, slodka jest raczej w kartonikach, a kwasna
w kubeczkach.
Hadzio
|