Data: 2002-07-05 11:36:08
Temat: Re: sos do spaghetti - bolognese classic [P]
Od: "turecky" <t...@N...poczta.gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):
>
> >>
> >Nie, nie, nie! Sos do spaghetti bolognese polega na tym, ?e mi?so mielone-
> >wo?owe (najcz??ciej) dusi si? wraz z w?tróbk? i pomodori pelati na
> >malusie?kim ogniu przez 3-3,5 godziny, w czasie kórych nast?puje cudowna
> >koncetracja smaku. D?ugie gotowanie jest istot? tego sosu.
> >Dania typu podsma?one mielone + pomidory maj? si? tak do spaghetti
bolognese
> >jak rosó? z kostki do roso?u, który si? na prawdziwym mi?sku przez kilka
> >godzin gotowa?.
> >
> >pozdrawiam
> >turecky
>
>
> watrobka? czyja i dlaczego????
>
> Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
> powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
> biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
> i Lilla]
> K.T. - starannie opakowana
składniki:
1 duża cebula
1 marchewka
3-4 ząbki czosnku
1 gałązka selera naciowego (na Zachodzie napisaliby po prostu selera)
800 ml pomodori pelati (dwie małe puszki)
300 ml wina czerwonego
300 ml bulionu wołowego
500 g mielonej wołowiny
300 g mielonej wieprzowiny
200 g posiekanej wątróbki drobiowej
oliwa z oliwek extra vergine
pieprz
sól
świeże zioła
Parmigiano reggiano
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, grzejemy chwile i wrzucamy posiekane:
czosnek, cebulę, marchew, seler. Smazymy ok 5 minut mieszając. Potem dodajemy
mięso i smażymy jeszcze ok 5 minut, aż rozgnieciemy wszystkie grudki. Teraz
wkładamy pomidory, przykrywamy i na malutkim ogniu dusimy, dusimy, dusimy,
podlewając winem i bulionem i mieszjąc. Pomidory przy długim gotowaniu robią
się słodziutkie, więc wina nie żałujemy. Bulionu całego nie trzeba dać. Sos
ma być gęsty. Dusimy długo 3-3,5 godziny, uważając żeby podczas próbowania
wszystkiego nie zjeść.
Mieszamy gorący sos z makaronem i posiekanymi ziołami i wydajemy zgłodniałym
biesiadnikom. Każdy we własnym zakresie posypuje sobie danie świeżo utartym
parmigiano reggiano.
PS. Podając makaron - mieszajmy zawsze w garnku (na patelni) makaron z sosem.
Wątróbka zupełnie się rozgotowuje przez co sos robi się gładki, jedwabisty.
smacznego
turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|