Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos kreolski
Date: Thu, 6 Dec 2001 01:30:43 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 50
Sender: n...@p...onet.pl@e241.dhcp212-40.cybercable.fr
Message-ID: <9umdkd$7vo$1@news.onet.pl>
References: <9uih1r$iqh$1@news.polbox.pl> <9uisr6$bki$1@news.tpi.pl>
<9ukm1i$odt$1@news.polbox.pl> <9ukono$5sa$2@news.tpi.pl>
<9ul932$p14$1@news.polbox.pl>
NNTP-Posting-Host: e241.dhcp212-40.cybercable.fr
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1007598029 8184 212.198.40.241 (6 Dec 2001 00:20:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Dec 2001 00:20:29 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:86082
Ukryj nagłówki
mw <m...@b...pl> a écrit dans le message : 9ul932$p14$...@n...polbox.pl...
Mua ka kup'
(to czysty kreolski, w wymowie fonetycznej)
> wobec tego podaję zaintersowanym przepis na sos kreolski :
> Składniki:
> 4 kg pomidorów,25g marchwi, 30g czosnku, 300 g cebuli, 100g papryki,
> 20 ml oleju, 3liście laurowe, pieprz, świerze oregano, świeża bazylia sól,
> 80g cukru, 6 szklanek białego wina
>
>
> Roztarty czosnek, pokrojoną cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju. Podać
> przetarte pomidory i rozdrobnione zioła. Zalać winem. Gotować na wolnym
> ogniu aż objętość zmniejszy się o połowę. Ostudzić. Przecedzić. Gotowy sos
> można przechowywać w lodówce przez 72 godziny
>
Kochanie, a dlaczego sie pytalas, jezeli masz przepis ? -)))))))
Czyli chodzilo Ci o sos cieply, z pomidorami, ale nie "szczypiacy", czyli
bez hili (taka nazwa generic w Polsce...), lub bez pomidorow...
Pytanie (pytania) do Ciebie :
- dlaczego przepis ktory podajesz Ci nie wystarcza ?
- z czym Ci sie kojarzy sos kreolski ? (to samo pytanie w inny sposob ?)
- o jakim sosie chcialas sie czegos wiecej dowiedziec ? (jak wyzej)
Ewcia
ps. Ja wszystkie sosy podam, 10 lub 20 (te 20 jezeli Lus bedzie kooperowac),
ale prosze, prosze, Margolka i Margolcia, zrobcie cos... ja jestem tysz
kolejna Ewa na grupie, wiem, zycie nie jest latwe...
...ale Kuchnia Jest Wazniejsza !
ps. Twoj przepis mi sie podoba, ale w kuchni kreolskiej nie uzywa sie
papryki (bo nie rosnie w tropikach). Nie bylo gdzies, po drodze, tkzw.
"malych czerwonych papryczek" ?
Natomiast uzywa sie, namietnie, naszego "ziela angielskiego" (b. czesto z
listkiem laurowym wlasnie). Nie bylo go w jakiejs wczejniejszej wersji
Twojego przepisu ?
Eww.
--
Niesz !
|