Data: 2001-12-06 00:30:43
Temat: Re: sos kreolski
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
mw <m...@b...pl> a écrit dans le message : 9ul932$p14$...@n...polbox.pl...
Mua ka kup'
(to czysty kreolski, w wymowie fonetycznej)
> wobec tego podaję zaintersowanym przepis na sos kreolski :
> Składniki:
> 4 kg pomidorów,25g marchwi, 30g czosnku, 300 g cebuli, 100g papryki,
> 20 ml oleju, 3liście laurowe, pieprz, świerze oregano, świeża bazylia sól,
> 80g cukru, 6 szklanek białego wina
>
>
> Roztarty czosnek, pokrojoną cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju. Podać
> przetarte pomidory i rozdrobnione zioła. Zalać winem. Gotować na wolnym
> ogniu aż objętość zmniejszy się o połowę. Ostudzić. Przecedzić. Gotowy sos
> można przechowywać w lodówce przez 72 godziny
>
Kochanie, a dlaczego sie pytalas, jezeli masz przepis ? -)))))))
Czyli chodzilo Ci o sos cieply, z pomidorami, ale nie "szczypiacy", czyli
bez hili (taka nazwa generic w Polsce...), lub bez pomidorow...
Pytanie (pytania) do Ciebie :
- dlaczego przepis ktory podajesz Ci nie wystarcza ?
- z czym Ci sie kojarzy sos kreolski ? (to samo pytanie w inny sposob ?)
- o jakim sosie chcialas sie czegos wiecej dowiedziec ? (jak wyzej)
Ewcia
ps. Ja wszystkie sosy podam, 10 lub 20 (te 20 jezeli Lus bedzie kooperowac),
ale prosze, prosze, Margolka i Margolcia, zrobcie cos... ja jestem tysz
kolejna Ewa na grupie, wiem, zycie nie jest latwe...
...ale Kuchnia Jest Wazniejsza !
ps. Twoj przepis mi sie podoba, ale w kuchni kreolskiej nie uzywa sie
papryki (bo nie rosnie w tropikach). Nie bylo gdzies, po drodze, tkzw.
"malych czerwonych papryczek" ?
Natomiast uzywa sie, namietnie, naszego "ziela angielskiego" (b. czesto z
listkiem laurowym wlasnie). Nie bylo go w jakiejs wczejniejszej wersji
Twojego przepisu ?
Eww.
--
Niesz !
|