Data: 2001-12-06 07:56:40
Temat: Re: sos kreolski
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
>ps. Twoj przepis mi sie podoba, ale w kuchni kreolskiej nie uzywa sie
>papryki (bo nie rosnie w tropikach). Nie bylo gdzies, po drodze, tkzw.
>"malych czerwonych papryczek" ?
No popatrz,a w Nigerii rosly jak glupie - ja mialammetode na
ogrodek warzywny - kazalam sluzbie prekopac grzadke pod oknem w
kuchni - tak na skos od okna i drzwi do ogrodu..wszystkie resztki
jarzynoew - obierki, pestki itp szly tam...nie gnilo to jakos nie
chcialo, ale mialam tam wymieszane papryki z orzechami zemnymi,
chyba minawet ogorek chcial rosnac etc etc...
>Natomiast uzywa sie, namietnie, naszego "ziela angielskiego" (b. czesto z
>listkiem laurowym wlasnie). Nie bylo go w jakiejs wczejniejszej wersji
>Twojego przepisu ?
allspice - Anglicy nie wiedzieli jak nazwac cos, co pachnie jak
przyprawa piernikowa i jeszcze pare innych ladnych przypraw
(??!!), wiec uznali ze all spice bedzie najlepsze
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|