Data: 2003-02-28 15:09:01
Temat: Re: spirytus
Od: "Ewa Dacko" <e...@i...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
zdzisław wrote:
> Jak go rozrobić,żeby był dobry ?
> Mam litr i zastanawiamsię czy zrobic oklepana "przypalanke", czy z
> miodem i cytryną ?
> A może ktoś ma jakis wypróbowany, dobry przepis.
> No i zeby nie trzeba było czekac 3 tygodnie :-)
Ajerkoniak zrób :)
6 żółtek
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
szklanka spirytusu
trochę koniaku
puszka mleka skondensowanego słodkiego
Żółtka ubić w miseczce zanurzonej w garnku z gotującą się wodą na
jasny, puszysty kogel-mogel. Potem - cały czas ubijając - dolewać
powoli mleko, a potem spirytus i koniak. Koniak jest dla aromatu;
można też eksperymentować z rumem albo jakimś sztucznym aromatem,
ale to już nie to samo.
Można dać mleko niesłodzone, ale z puszki albo z tubek, to z kartoników
jest za rzadkie; wtedy więcej cukru oczywiście.
I można pić prawie od razu, musi tylko wystygnąć.
Aha. Wszystko można zrobić w termomiksie oczywiście, jeśli ktoś chciałby
dokładny przepis z czasami i temperaturami, to proszę dać znać.
Pozdrawiam,
Evva
|