Data: 2003-10-16 19:04:37
Temat: Re: stworzmy liste hitowych salatek
Od: "maja " <m...@g...WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Po pierwsze:
fasolka szparagowa zielona lub zolta
zolty ser w kostke
oliwa
ocet winny/balsamiczny
duuuzo czosnku
sol, cukier
Fasole ugotowac z sola i cukrem, ostudzic. Wrzucic ser pokrojony w kostke
(jakos tak z 15 dag na 0,5 kg fasoli, ale zawsze daje na oko). No i na koniec
sos: oliwa z octem pol na pol, do tego czosnek min. 3 zabki, sol i cukier
(ten ostatni b. wazny!). Sie miesza i juz. Najlepsza dnia nastepnego, ale
tylko raz moglam sie o tym przekonac, jak zrobilam z 2,5 kg fasoli...
Po drugie:
Zolty ser starty (ze 30-40 dag)
puszka ananasa (wiem, wiem, ale tu naprawde konieczny)
suszone sliwki/rodzynki
2 spore i kwasnawe jablka
min. 4 zabki czosnku
majonez i jogurt
Rzecz jest fenomenalna absolutnie, choc na poczatku podeszlam do tego
przepisu mocno nieufnoie. Wszystko kroimy i mieszamy, wciskamy czosnek,
majonez i jogurt w stos. 1:3, ale tylko tyle, zeby sie dobrze zlepilo. I
juz! To jest w tej salatce fenomenalne, ze nie trzeba wcale przyprawiac -
smaki idealnie sie uzupelniaja. Tylko droga nieco, ale raz na jakis czas
warto zaszalec!
pozdrawiam
Maja
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|