Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: suflet
Date: Wed, 7 Feb 2001 08:55:17 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 43
Message-ID: <1eog57x.172xuqwlw92ioN%wlos@tele.com.pl>
References: <3a7fff0e$1@news.astercity.net>
NNTP-Posting-Host: pm34.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 981532388 23712 213.76.108.34 (7 Feb 2001 07:53:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Feb 2001 07:53:08 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 318 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43339
Ukryj nagłówki
GosiaP <p...@a...net> wrote:
> Witam wszystkich
> Mam taki pomysl, zeby zrbic suflet, ale jeszcze niegdy nie robilam, ani
> nawet nie jadlam nigdzie. Czy wiecie, jak zrobic to cudo, zeby wyszlo super?
> Moze macie jakies wlasne pomysly, rady? Znalazlam troche przepisow na rozne
> suflety. Bardzo roznia sie mniedzy soba nawet skladnikami (w jednych sa
> tylko zoltka, w innych tylko bialka, a jeszcze inne maja cale jaja).
> Poradzcie prosze, jak zrobic suflet, ktory wyjdzie i bedzie ladny i smaczny.
> Dziekuje
> Gosia
Suflety dziela sie na nieslodkie i slodkie. Wg. zasad ortodoksyjnych
te pierwsze robis sie z gestego sosu beszamelowego lub puree,
polaczonego z zoltkami, a nastepnie z ubita na sztywno piana z bialek.
Slodkie z kremu cukierniczego lub lub bialej zamazki z dodatkami
smakowymi lub puree owocowego i syropu cukrowego.
Podstawowy przepis na suflet nieslodki.
Robimy sos beszamelowy z 40 g. masla, 40 g. maki i 200 ml. mleka.
Solimy, pieprzymy, przyprawiamy ofrobina galki muszkatolowej. Mieszamy
ze "skladnikami smakowymi" (najprostszy dodatek to 60 g. tartego
parmezanu) oraz 4-5 zoltkami z duzych jaj.
Ubijamy piane z 4-5 bialek na sztywno, z odrobina soli. Mieszamy ja z
powyzsza mikstura, najpierw dodajac odrobine piany, mieszajac, potem,
laczay z nia reszte, w malych porcjach, ale szybko.
Gotowa mieszanine wlewamy do nasamrowanej maslem formy sufletowej,
napelnaijac ja w 3/4. Wkladamy to do piekarnika w temp. 200 stopni i
pieczemy. nie otwierajac piekarnika, az wyrosnie ponad forme i zarumieni
sie na wierzchu.
Klasyczne dodatki to ser, duszone ma masle puree ze szpinaku, puree z
mozgu wolowego, puree z watrobek drobiowych etc. etc.
Smacznego
Wladyslaw
|