Data: 2002-01-08 18:56:42
Temat: Re: sushi
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> ...który w formie proszku miesza się z wodą lub alkoholem (sake, wytrawne
> sherry)... wiem o tym, zwykły błąd przy pisaniu
a w formie z tubki lub ze słoika bierze się jakie jest.
>> Ja tylko na łososia się kiedyś skusiłem, inne świeże ryby jakoś na
>> aż tak świeże, by je surowo jeść, mnie nie przekonały. Ale sushi
>> można robić też z wieloma innymi rzeczami, np. z zielonym ogórkiem.
>>
> A także z awokado, paluszkami krabowymi, a niektórzy używają też sardynek
> i wędzonej makreli. Łosoś jest dość oczywisty, można też czasami dostać
> tuńczyka (problem ze świeżością) i oczywiście krewetki, ale te są po
> prostu drogie. Mnie raczej chodziło o eksperymenty z innymi składnikami
> powszechniej dostępnymi na rynku, ew. gdzie można kupić ryby używane w
> sushi barach.
mówisz o sushi czy o sashimi? Sashimi jadam w barach japońskich a także
czasami u kuzynki. Rybę do jedzenia na surowo kupuje się u nas w hali
targowej.
Waldek
|