X-Received: by 10.140.109.100 with SMTP id k91mr18342qgf.26.1412020635672; Mon, 29
Sep 2014 12:57:15 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.140.109.100 with SMTP id k91mr18342qgf.26.1412020635672; Mon, 29
Sep 2014 12:57:15 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin.stu.neva.ru!news.ripco.com!news.glorb.com!a13no5666075i
gq.0!news-out.google.com!i10ni52qaf.0!nntp.google.com!s7no12910qap.0!postnews.g
oogle.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Mon, 29 Sep 2014 12:57:15 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <5429b3ee$0$18086$65785112@news.neostrada.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=83.6.156.48;
posting-account=N1s5fQoAAADh79ikLaZl6sk75TRnxCdW
NNTP-Posting-Host: 83.6.156.48
References: <5429b3ee$0$18086$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <e...@g...com>
Subject: Re: suszone jabłka
From: ikselk%g...@g...com
Injection-Date: Mon, 29 Sep 2014 19:57:15 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356996
Ukryj nagłówki
W dniu poniedziałek, 29 września 2014 21:32:59 UTC+2 użytkownik wolim napisał:
> Cześć!
>
>
>
> Moja żona zajada się ostatnio "suszonymi" jabłkami kupowanymi w
>
> torebkach w supermarkecie.
Też kiedyś miałam chwilową fazę na te czipsy - ale szybko mi przeszło. Domowe lepsze.
> Napisałem "suszonymi", bo nie wierzę, że są
>
> to tradycyjnie suszone owoce.
Bo nie są - są liofilizowane.
> Chrupią jak czipsy i są jakby napompowane.
.
>
> Nie mniej jednak, smaczne. W składzie stoi 100% jabłek. Nic więcej.
Nic więcej poza jabłkami i SO2, oczywiście 3-/
Praktycznie wszystkie susze (rodzynki, morele, jabłka, grzyby itp) w szelnych
opakowaniach są nim konserwowane, nie ma bata. Chroni on także kolor suszu. Zauważ,
że susz sprzedawany w opakowaniach niehermetycznych jest ciemny - choćby także
jabłka. Dlatego lepiej kupować właśnie taki, ze wzgl.na brak konserwantu.
>
>
>
> Próbowałem ususzyć plasterki jabłek, ale ile bym nie suszył, to wychodzą
>
> lekko gumowate. Do chrupkości im daleko. I, jak dla mnie, jest to sprawa
>
> zrozumiała. Ale żona chciałaby takie chrupkie :)
>
>
>
> Może macie jakieś sposoby na ususzenie jabłka do postaci chrupkiej? Może
>
> lekko je obgotować, potem wysuszyć i wysuszone podpiec?
Po prostu wysuszyć - do stanu chrupkiego. No ale to trwa znacznie dłużej, więcej
energii pochłania. Widocznie Twoja suszarka nie ma takiej wydajności, żeby ususzyła
jabłka na wiór anim znowu zwilgotnieją.
I po wysuszeniu przechowywać w szczelnym opakowaniu trzeba.
Tak więc najlepiej podsuszyć w suszarce, a potem w piekarniku dosuszać.
|