Data: 2002-03-12 20:56:00
Temat: Re: swiateczne pyszne jedzonko
Od: <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> To moze wszyscy opiszmy, co jemy w trakcie swiat wielkanocnych??? I jak beda
> chetni na przepisy, to bedziemy podawac - co wy na to???
> Ja zaczynam.
>
> Na swieta Wielkanocne przygotuje w tym roku tradycyjnie (niektore tradycje sa
> krotkie, ale juz sie zadomowily:))
> 1. mieska zimne wszelakie, a mianowicie: tjankol, pasztet w ciescie
(mieszane
> mieso mielone i w kawlakach), pasztet typu pate - pieczony w wiekszym
naczyniu
> z woda, schab w galarecie.
> 2. jajka faszerowane
> 3. kilka ronych sosow typu dip: pewnie z serem plesniowym niebieskim,
> tzatziki, chrzanowy no i szcypiorkowo-rzodkiewkowy,
> 4. mazurki (ale to moja siostra robi)
> 5. pascha - mniam, mniam....
>
>
> No i mam zamiar zrobic nowe rzeczy - jak co roku. Pewnie stana sie nowa
> tradycja (byle nie swiecka:)))
> 1. babke z szafranem Agaty Solon
> 2. mazurek Magdy B.
> 3. zurek z pulpetami nadziewanymi
>
> Nie mam jeszcze pomyslu na miesko obiadowe - moze pieczen z indyka faszerowan
> boczkiem wedlug przepisu ze strony ExtraVirgine.
>
> A wy co bedziecie robili????
> Czekam z niecierpliwoscia.
>
> Monisiatko
> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
>
Na razie wymyśliłam sobie indyka z nadzieniem rodzynkowym i jakąś zupę (będę
miała gości na obiedzie) waham się między kremem z pieczarek (opcja męża) i
żurkiem z jajeczkiem i białą kiełbaską (tak więcej wielkanocnie), prócz tego na
pewno upiekę babkę i mazurka (makowego), karkówkę na zimno, polędwicę wołową i
schabik ze śliweczką. Pewnie zrobię kapustę (rodzina mężą jest
mocno "kapustowa"), Mama ma upiec pasztet z dziczyzną (został jej kawałek dzika
w zamrażarce). Na razie tyle, ale pewnie jeszcze coś wymyślę.
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|