Data: 2004-01-01 18:29:19
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Evunia <h...@n...year.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Thu, 1 Jan 2004 18:54:53 +0100, na pl.rec.kuchnia, karl napisał(a):
> Nie solić, nie pieprzyć, nie czosnkować?
> Czyli co, obmyć i do pieca?
Ja nacieram karkówkę solą, pieprzem i czosnkiem (często granulowanym), a
dodatkowo szpikuję mięso przekrojonymi ząbkami czosnku. Jeśli lubisz,
możesz mięso posypać majerankiem (ja raz mam na to ochotę, innym razem nie
mam). Gotową karkówkę owijam folią aluminiową i wkładam do gorącego
piekarnika (gazowego akurat). Mimo, że jest w folii, na blaszkę leję trochę
wody, ale to raczej w celu ochrony formy li tylko ;)
Nie wiem, czy można tak zrobioną karkówkę nazwać pieczoną, bo folia
sprawia, że to mięso się raczej dusi, a nie piecze, niemniej jest bardzo
smaczne i nigdy nie jest wysuszone, spalone itp z wierzchu (ani w środku,
rzecz jasna) ;)
--
Eva Sheers
|