Data: 2004-01-02 08:21:05
Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <bt37th$71s$1@inews.gazeta.pl>, Jacek Nowak
<j...@W...gazeta.pl> wrote:
> Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> > Natomiast w tzw. kuchni
> > staropolskiej, to się przyprawiało!
>
> A to podobno z innego powodu - w tych czasach najczęściej jadano mięsa
> drugiej
> albo i trzeciej świeżości (cóż, nie mieli lodówek poza dziurami w ziemi ew.
> obłożonymi lodem) i duża ilość przypraw zabijała ten smak (źródło: pamiętniki
> z dawnych czasów i opracowania naukowe nt. zwyczajów w dworkach szlacheckich
> na kresach).
Nie mam siły znowu tego prostować. To stary i popularny mit dotyczący
obfitego stosowania przypraw w różnych czasach i krajach -- od
starożytnej Grecji począwszy. Pisałem zresztą o tym także tu, ostatnio
całkiem niedawno:
<http://glinki.com/?l=VXvK>
Władysław
|