Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.astercity.net!news.internetia.pl!isdnet!news-spur1.maxwell.sy
r.edu!news.maxwell.syr.edu!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com
!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sylwestrowy problem
Date: Thu, 27 Dec 2001 20:08:41 +0100
Organization: w domu
Lines: 36
Message-ID: <a0frit$m0g$05$1@news.t-online.com>
References: <a0fmmk$id9$1@news.tpi.pl> <3...@w...pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1009480093 05 22544 paiYTQgVSLAwrk 011227 19:08:13
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89242
Ukryj nagłówki
>> Witam,
>> W tym roku ide na proszonego sylwestra do przyjaciol. Impreza szykuje sie
>> wspaniala, bo towarzystwo dobrane i zaprzyjaznione. Kazdy ma przyniesc ze
>> soba jakis przysmak. Mialam zrobić salatki ( jedna z miesem, a druga bez)
>> + jakies ciasteczka drobne upiec. Dzis okazalo sie, ze mam wymyslec danie
>> na cieplo i tu pojawia sie problem....musi byc bez miesa.
>> Moze to glupio zabrzmi, ale ja nie umiem jakos nic zrobic bez miesa. W
>> kazdym daniu na cieplo pojawia sie choc troszke miesa. :(
>> Gospodarz (wegetarianin) dzis powiedzial, ze jestem ostatnia "deska
>> ratunku" bo nikt sie nie chce podjac robienia czegos bezmiesnego. Mam
>> nadzieje, ze podpowiecie mi co moge podac jako danie na cieplo. Zaznaczam
>> ze na imprezie ma byc okolo 16 osob.
> A co bys powiedziała na bezmięsny bigos z kostką sojową? Podobno jest
> świetny, a kilka przepisów jest w Puszce.
>
Ale taka kostka sojowa to "robi za mięso". Ja osobiście nie przepadam ta
surogatem. Uczciwe mięso lub uczciwie bez mięsa.
Ja kiedyś podawałem przepisa na lasagne bezmięsne. Jeszcze z takich fajnych
rzeczy to np. koper włoski zapiekany w serze górskim (austriacki ze
słodkiego mleka) i pomidorach, do tego ziemniaki w mundurkach. Chicoree (to
cykoria, czy jak to po polsku?) ugotowane w bulionie warzywnym i zapieczone
z serem.
To ww. dla jedzących sery. Bezserowe podawałem kiedyś przepisy kuchni
indyjskiej.
Zupa bananowo kokosowa. Zdaje się, że jakiś wariant jest w puszccce, jak
nie, to chyba gdzieś to mam.
A dla całej armii ludzi można zrobić spaghetti aglio e olio. Na ciepło, bez
mięsa i dobre.
Waldek
|