Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <b...@n...se>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sylwestrowy problem
Date: 27 Dec 2001 20:13:10 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 158
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <a0fmmk$id9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1009480390 20167 192.168.240.245 (27 Dec 2001 19:13:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Dec 2001 19:13:10 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.66.225.138, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89243
Ukryj nagłówki
>.....Dzis okazalo sie, ze mam wymyslec danie na cieplo i tu pojawia sie
problem....musi byc bez miesa.
> Valentine
----------------------------
Moze cos sie przyda?:
Zapiekanka dla jedzacych mieso moze to byc dodatek do np szynki
6-7 ziemniakow
3 marchewki
2 zabki czosnku
4 dl mleka (okolo 2 szklanek)
1 kostka buljonu
1-2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu
1 lyzeczka tymianku
2 dl startego, zoltego sera
brac ziemniaki, marchewke i czosnek i pokroic na cienkie plastry. Zagotowac
mleko z kostka buljonowa. Dodac ziemnieaki i marchewke i gotowac przec 5
min. Dodac czosnek, przyprawy i wieksza czesc sera. To wszystko wlozyc do
zaroodpornej formy, na wierzch posypac ser. Zapiekac przez 25-30 minut w
225 stopni.
Podawac do miesa albo tylkoz salata.
Cukinia a la provencale
2 cebule
2 cukinie
6-8 pomidorow
3-4 kromek bialego chleba
?-1 dl posiekanej pietruszki
1 lyzki oleju lub oliwy
2-3 zabkow czosnku drobno pokrojonego
pieprz, sol ev bazylia
3 dl startego, zoltego sera
Posiekac cebule bardzo drobno. Pokroic cukinie i pomidory na plasterki.
Wlozyc do zaroodpornego naczynia plasterki pomidorow, na to cebule, potem
cukinie, mozna zrobic kilka warstw. Pomiedzy warstwami posolic, popieprzyc i
posypac ewntualnie bazylia. Na koniec warstwa pokruszonego chleba z
pietruszka, czosnkiem i olejem. Posolic i popieprzyc. Zapiec 20 minut w 225
stopni. Zgasic ogien w piekarniku i zostawic zapiekanke zeby postala jeszcze
5 minut.
Chinskia potrawa w sosie kwasno-slodkim
2 marchewki
150 g fasolki szparagowej
1 zielona papryka
0,5-1 lyzki oliwy
1 puszke pokrojonego na zapalki bambusu
4 palsterki ananasu z puszki
sos:
2 dl soku z ananasa
1 lyzka maki (mozna wziasc ziemniaczana)
2 lyzeczki soya
2 lyzki occtu winnego
1 lyzka przecieru pomidorowego
Pokroic obrana marchewke na "zapalke". Pokroic fasolke na polowki.
Podgotowac w wodzie kilka minut. Posiekac cebulke, pokroic papryke.
Podsmazyc w garnku wok albo zwyklej patelni. Dodac odsaczony bambus,
marchewke i fasolke. Na koniec dodac pokrojony na kawalki ananas. Wszystkie
skladniki sosu wymieszac ze soba i zalac tym warzywa. Podgotowac kilka
minut. Podawac z ryzem.
Chinszczyzna wega
2 marchewki
1 cwiartka kapusty
1 zielona papryka
kawalek okolo 10 cm poru
10 dkg pieczarek
1 lyzka oleju
1 lyzka occtu winnego
1 lyzeczka cukru brazowego (albo miodu)
1 dl wody
0,5 kostki buljonowej
0,5 lyzeczki imbiru
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
Obrac o pokroic na zapalke marchewki. Pokroic kapuste, papryke, por i
pieczarki. Podsmazyc na dobrze rozgrzanej patelni jakis 2-3 minuty. Dodac
ocet winny, cukier brazowy i imbir. Rodrobnic kostke buljonowa i posypac tym
warzywa. Rozmieszac wode z maka i zalac tym warzywa. Podgotowac przez
chwile. Podawac z ryzem.
Ratatouille
2 oberzyny
2 cukinie
3 cebule
1 zielona i 1 czerwona papryka
4 pomidory
2 lyzki przecieru pomidorowego
2-3 zabkow czosnku
2-3 lyzek oliwy
sol i pieprz
Pokroic warzywa na nie za male kawalki. Podsmazyc wszystko z wyjatkiem
pomidorow na mocno rozgrzanej oliwie przez 4-5 minut mieszajac. Dodac
pomidory, pokrojony czosnek i przecier. Posolic i popieprzyc. Mozna dodac
krople tabasco jak sie chce, zeby bylo mocniejsze. Podawac do pieczonych w
piekarniku ziemniakow.
Ziemniaczane ratatouille
40 dkg cukini zielonej i zoltej
2 czerwone papryki
70 dkg ziemniakow
2 cebule
2 zabki czosnku
2 lyzki oliwy
4 duze pomidory
1 lyzeczka oregano (lebiodki)
1 lyzeczka bazyli
12 czarnych oliwek
Pokroic warzywa. Podgrzac oliwe na patelni, wrzucic pokrojony czosnek, potem
cebule, podsmazyc na zloty kolor. Wrzucic cukinie, ziemniaki i papryke.
Smazyc na malym ogniu pod pokrywka kolo 10 minut. Zamieszac od czasu do
czasu. Dodac pomidory i przyprawy i dusic jeszcze 10 minut. Ewntualnie dodac
lyzke wody. Posiekac oliwki i posypac na koniec. Mozna podawac z salata a
dla reszty z miesem.
Wegierski gulasz ziemniaczany
3-4 cebul
2 lyzki margaryny
1 lyzka papryki w proszku
3 dl wody
10-12 ziemniakow
1 zielona papryka
40 dkg pomidorow, obranych
1 kostka buljonu
sol i pieprz, tymianek lub bazylia do smaku
okroic cebule. Podsmazyc. Dodac papryke w proszku i ? dl wody. Gotowac az
woda sie wygotuje. W miedzy czasie obrac i pokroic ziemniaki i papryke,
obrac pomidory (najlepiej zalac goraca woda i potem obrac). Wlozyc warzywa
do garnka z cebula, zalac woda, dodac kostke buljonowa i gotowac przez 20-25
minut. Przyprawic przyprawami.
Risotto á la milanese
1 cebula
1 lyzka masla
2 dl ryzu
4 dl buljonu z kostki, najlepej z kury ale moze byc warzywny
1 opakowanie szafranu
2 lyzki parmezanu
sol i pieprz
Podsmazyc cebule. Dodac ryz. Wlac buljon i gotowac 20 minut. Pod koniec
gotowania dodac szafran. Na koniec dodac parmezan i troszke masla.
Przyprawic.
Falszywe slimaki
10 duzych pieczarek
1 lyzka masla
2 lyzeczki siekanej pietruszki
2 siekane na bardzo drobno zabki czosnku
1/2 szczypta pieprzu
Wyjac trzonki, posiekac z maslem, pietruszka i czosnkiem (mozna w mixerze
ale nie na miazge), dodac pieprzu. Wypelnic kapelusze masa, polozyc na
zaroodpornym talerzu. Zapiec w 200 stopniach przez 10 minut.
smacznego
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|