Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
STED!not-for-mail
From: malgorzata <m...@p...onet.eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szare jaja - kuchnia poznańska
Date: Mon, 14 Feb 2011 01:11:58 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 38
Message-ID: <ij9s0k$6uk$1@news.onet.pl>
References: <ij9mqh$lhr$1@news.onet.pl> <ij9psl$vv7$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: mzl217.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1297642324 7124 95.50.193.217 (14 Feb 2011 00:12:04 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Feb 2011 00:12:04 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101207
Thunderbird/3.1.7
In-Reply-To: <ij9psl$vv7$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:334947
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-02-14 00:35, Aicha pisze:
> W dniu 2011-02-13 23:43, malgorzata pisze:
>
>> Z tego, co pamiętam to: jajka ugotowane na twardo,
>> podane w sosie słodko-kwaśnym (chyba z dodatkiem musztardy, może i
>> karmelu); do tego purre z ziemniaków. Z ziemniakami nie ma problemu. Ale
>> z sosem i jajkami jest. Otóż, białka jajek były marmurkowe -
>> biało-beżowe od koloru sosu; sos miał kolor "orzechowy"; jak pisałam -
>> był słodko-kwaśny i miał w sobie takie jakby "kłaczki".
>> Macie jakieś pomysły albo konkretny przepis?
>
> Tu jest i karmel i musztarda, ale w formie zupy :) Może trzeba to
> zagęścić (o ile rzeczywiście to był sos, a nie zupa).
> http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/szare_jaja/
>
> Z kolei w innych przepisach wylewa się jaja na karmelową mieszankę.
> http://www.niam.pl/pl/przepisy_kulinarne/5777-szare_
jaja
>
> A tu produkcja kłaczków (z octem):
> http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/szare_jaja
>
> Ja bym z tego fusion zrobiła. A marmurek - gotowanie w czymś kolorowym
> jaj na twardo z obtłuczonymi drobno skorupkami. Tylko nie wiem, jak to
> pogodzić z tym wylewaniem surowych jajek :) Może ono samo da ten efekt.
> Cóż, jajka drogie nie są, trzeba poeksperymentować ;)
>
Dzięki, te przepisy już oblukałam. I, niestety to nie to :(. To na pewno
nie była zupa, tylko jajka w sosie. Sos gęsty, zawiesisty, w kolorze
orzechów. Jajka ten marmurkowy wzór - tak się domyślam - nabierały
podczas podgotowywania w tymże sosie. Były - znów moje domysły, poparte
wspomnieniami - gotowane na twardo w skorupkach, potem z lekka
obtłukiwane i gotowane w sosie, by nabrały kolorków. I, na pewno nie
było tam ani kopru ani cebuli.
Kurczę, taka prosta, a taka skomplikowana potrawa :0
pozdrawiam
M.
|