Data: 2002-10-30 21:48:32
Temat: Re: szaron
Od: "Ewa Hełpa-Kulińska" <e...@p...onet.lp>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kokos" <j...@k...neostrada.pl> napisał w wiadomości
news:appag0$7gd$1@news.tpi.pl...
> Dzis na bazarze kupilam owoc o nazwie szaron (...)
> moze ktos mi powie cos na ten temat
Szaron jest bogaty w karoten i wit. C. Wyglądem faktycznie przypomina
pomidora, ale takiego niedojrzałego. Jeśli kupiłaś szarona twardego,
powinnaś odczekać ze dwa dni, aby go zjeść. Wtedy zmięknie ;) Szarony je się
na surowo, ciach je na pół - wtedy można zjeść słodziutki miąższ (skórkę i
pestki też można zjeść). Obrane ze skórki szarony można dodawać też do
sałaty lub sałatki owocowej z brzoskiwniami, melonem i winogronami. I
jeszcze taka uwaga: szaron (lub sharon) nie jest tym samym co owoc kaki
(persymona inaczej), ale są to owoce bardzo blisko spokrewnione. Szaron ma
np. jadalne pestki, a z kaki pestki należy usunąć. Tyle wyczytałam w
encyklopedii żywności wegetariańskiej.
Pozdrawiam,
Ewa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|