Data: 2002-10-30 22:18:36
Temat: Re: szaron
Od: "Kokos" <j...@k...neostrada.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Dzis na bazarze kupilam owoc o nazwie szaron (...)
> > moze ktos mi powie cos na ten temat
>
> Szaron jest bogaty w karoten i wit. C. Wyglądem faktycznie przypomina
> pomidora, ale takiego niedojrzałego. Jeśli kupiłaś szarona twardego,
> powinnaś odczekać ze dwa dni, aby go zjeść. Wtedy zmięknie ;) Szarony je
się
> na surowo, ciach je na pół - wtedy można zjeść słodziutki miąższ (skórkę i
> pestki też można zjeść). Obrane ze skórki szarony można dodawać też do
> sałaty lub sałatki owocowej z brzoskiwniami, melonem i winogronami. I
> jeszcze taka uwaga: szaron (lub sharon) nie jest tym samym co owoc kaki
> (persymona inaczej), ale są to owoce bardzo blisko spokrewnione. Szaron ma
> np. jadalne pestki, a z kaki pestki należy usunąć. Tyle wyczytałam w
> encyklopedii żywności wegetariańskiej.
Dzieki za powyższe informacje - szarona kupiłam dojrzałego i zaraz po
przyjściu do domu go zjadłam, - jest pycha, - czy ta encyklopedia żywności
wegetariańskiej jest może gdzieś w internecie? Jeszcze raz dzieki za info.
Jolanta Nowacka
|