Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szybkowar / garnek ciśnieniowy Re: szybkowar / garnek ciśnieniowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: szybkowar / garnek ciśnieniowy

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szybkowar / garnek ciśnieniowy
Date: Thu, 10 Oct 2002 09:33:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 68
Message-ID: <ao3b6q$dmc$1@news.tpi.pl>
References: <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1034235930 14028 213.25.246.186 (10 Oct 2002 07:45:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Oct 2002 07:45:30 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:129156
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Bunia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3DA52802.79B07A8E@poczta.onet.pl...
>W
> prezencie slubnym dostalam szybkowar taki sliczny z niebieska
> raczka:-) Tylko jest problem: nie mam pojecia jak dlugo gotuje sie w
> nim np mieso, ziemniaki, zupe itd????
> Moze ktos z przemilych grupowiczow moglby mi podac czasy gotowania w
> takim garnuszku? bylabym bardzo wdzieczna.
> Bunia (teraz juz Stal)

po pierwsze: sto lat na nowej drodze zycia, obyscie za 100 lat kochali sie
tak jak dzisiaj:)))
po drugie: w mojej kuchni szybkowary - to najwspanialsza rzecz jaka mozna
sobie
wymarzyc. Gotuje w nich ponad 20 lat,hmmm...
juz wczesniej moja mama ich uzywala. Pierwsza generacja w moim przypadku- to
byly szybkowary ( garnki cisnieniowe) wegierskie . Od kilku lat mam juz
nowszej generacji., chyba niemieckie w-Fisher ze stali nierdzewnejze
specjalnym wielowarstwowym dnem.Byly w Makro w promocji i kosztowaly ponizej
150 zl. ze trzy lata temu. Mam dwa.:wiekszy i mniejszy. Jeden duzy na
specjalne gotowanie typu -flaki na impreze lub olbrzymi gar golabkow aby
czesc zamrozic , czy tez wlasnie buraczki aby hurtem ugotowac pare kilo,
starkowac na duzych oczkach i w pojemnikach poporcjowane zamrozic i wyjac w
odpowiednim momencie czy galarete z nozek. . Ten mniejszy, codzienny, uzywam
do zup, duszenia miesa , drobiu, gotowania ziemniakow, kalafiora, fasolki
szparagowej , no co tylko sie da bo skraca czas min. 50% i nie trzeba
sterczec w kuchni i uzupelniac plyny...Nawet nie wiem ile czasu gotuje sie
zwykle zupy -bo od poczatku swiata gotuje w szybkowarze. I tak sama
jarzynowa- ok. 20 min.Rosol na kurczaku - tak z 35 min. Gulasz wieprzowy -
40 min., ziemniaki-8-10. Fasolka szparagowa- 10 min.zrazy zawijane-40...

Zrob gulasz, bedziesz zachwycona.:50-60 dkg szynki wieprzowej bez kosci
pokroj w kostke, obsmaz na patelni partiami ( jak wrzucisz calosc - to
zamiast sie obsmazyc- zacznie wychodzic plyn z miesa), wrzuc do szybkowara,
nalej wody na patelnie i zbierz to co sie przyrumienilo- to da kolor i
aromat dla sosu.Wkroj do tego i cebule w polplasterki .Zalej szklanka
wody( lacznie z tym plynem z patelni ma byc szklanka), dodaj listek laurowy
,dopraw vegeta
do smaku i zamknij garnek.Jak lubisz- to mozesz dodac pol malej papryki
swiezej- kolor czerwony lub zielony- w kostke.
Teraz napisze co robie z moim, bo nie wiem jaki ty masz garnek.. Stawiam na
wiekszy gaz z otwartym zaworkiem ( taka mala
wajcha) i zagotowuje az zacznie syczec, czyli wydobywac sie para- to
oznacza, ze wewnatrz jest cisnienie odpowiednie aby gotowac. Po zauwazeniu
pary skontrolowac czas( bo od tej chwili jest gotowanie/duszenie) i
zmniejszam gaz
na prawie na minimum i opuszczam zaworek . Cisnienie musi byc STALE ani nie
narastac ani nie malec- to jest zasada pracy szybkowaru. Po uplywie 40 min
gulasz gotowy. Nic nie uzupelniasz woda- bo ona prawie nie wyparowuje i nie
trzeba dyzurowac w kuchni. Jeszcze tylko zawiesic sos maka i poproszyc
pieprzem. .
Min. 1 szklanka plynu w garnku do duszenia miesa, max 2/3 objetosci
szybkowara mozna napelnic jak cos gotujesz.

Jola L-L
PS: a i witaminy, sole mineralne, mikroelementy nie ulatuja w przestrzen,
tylko zostaja w jedzonku . No i ile wlejesz wody na poczatku -tyle bedziesz
miala po ugotowaniu. Nic nie dolewasz.









 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.10 Bunia
10.10 Bunia
10.10 Jola L-L
10.10 Grzegorz Janoszka
10.10 Jerzy
10.10 Jola L-L
10.10 Jerzy
14.10 Mea
14.10 Jola L-L
15.10 Tomek Głowacki
15.10 aniab
15.10 zbigniewx
15.10 M
16.10 Jola L-L
20.10 Barbara Czaplicka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?