Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tajeminca Sake - nie dawało mi to spokoju :-) Re: tajeminca Sake - nie dawało mi to spokoju :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: tajeminca Sake - nie dawało mi to spokoju :-)

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tajeminca Sake - nie dawało mi to spokoju :-)
Date: Mon, 18 Sep 2000 17:20:39 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 48
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <8q0rad$lpv$1@news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pj11.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 969297272 9375 213.76.105.11 (18 Sep 2000 17:14:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Sep 2000 17:14:32 GMT
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34036
Ukryj nagłówki

On Sun, 17 Sep 2000 00:15:00 +0200, "Michal Andruszkiewicz"
<m...@p...pl> wrote:

>jakiś czas temu rozmawialiśmy o sake - nie dawało mi to spokoju i doszukałem
>się czym różni się "produkcja" sake od wina i piwa:
>- wino powstaje w skutek procesu pojedynczej fermentacji- fruktoza zmieniana
>jest w alkohol i dwutlenek węgla

Blad - glukoza... Jesli mamy do czynienia z sacharoza(ktora jest
bisacharydem) to z glukozy w niej zawartej powstaje jak napisales, z
fruktozy zas poza etanolem pare paskudniejszych zwiazkow.
>- w procesie warzenia piwa przy udziale słodu powstaje dekstroza ?
>(dextrose) a z niej alkohol i CO2

Dekstroza to etap posredni - finalem hydrolizy skrobi jest glukoza.
>proces powstawania sake różni się od opisanych tym, że jest dwutorowy -
>jednocześnie zachodzą dwa procesy - cukryzacji ? (saccharification) i
>fermentacji: skrobia zamieniana jest w cukier a dopiero cukier w alkohol

Skrobia w cukier... Ech, zabawy slowkami! KAZDY proces fermentacyjny
wychodzacy ze skrobi i prowadzacy do etanolu MUSI zawierac etap
hydrolizy (a nie "powstawania") skrobi do glukozy. Skrobia jest cukrem
(sacharydem). Celuloza jest cukrem (sacharydem). Obie sbudowane sa z
wielu czasteczek najzwyklejszej glukozy ktora odarto z jednej grupy
OH, jednego wodoru i tak zwolnionymi wiazaniami pospinano w dlugie
lancuchy. W obecnosci kwasu lub odpowiednich enzymow (np. enzymow
slodowych w przypadku piwa, enzymow sliny w przypadku innych napojow
wyskokowych...) nastepuje dolaczenie wody i rozpad lancuchow
polisacharydow na czasteczki mniejsze - w granicy na monosacharyd
zwany glukoza ktory drozdze lubia najbardziej. Tak wiec to co
napisales ma taki sens jak maslo maslane.
Osobna sprawa jest czy proces hydrolizy jest wydzielony, jak ma to
miejsce w przypadku np. piwa czy zacieru ziemniaczanego we
wspolczesnych wersjach technologii (najpierw robimy hydrolize w
wyzszej temperaturze, nastepnie wychladzamy i zadajemy kulture
drozdzowa) czy tez hydroliza i fermentacja zachodza jednoczesnie
(typowe dla archaicznych technik fermentacyjnych opartych na zbozu,
niekiedy na ziemniakach - zwykle jednak dodawano na rozruch troche
mono- lub bisacharydow, chocby pare garsci gruszek...). I chyba
wlasnie sake jest robione w takim jednoetapowym procesie. Osobna
sprawa to to ze sake jest najwyrazniej robione w procesie podwojnej
fermentacji - po etapie fermentacji buzliwej na zywych drozdzach
dochodzi do wlasciwej mocy na pozostalych po drozdzach enzymach -
osiaga bowiem stezenia alkoholu zabojcze dla drozdzy. Tez znana
metoda, w winiarstwie maderyzacja zwana.

--
Darek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.09 Michal Andruszkiewicz
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?