Data: 2005-04-19 09:08:22
Temat: Re: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)
Od: "Gocha" <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Enpi" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0816.00000397.4264c7dd@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> Jak to w zyciu bywa, pytanie nasunelo mi sie podczas dzialan kuchennych.
> Sprawa jest prozaiczna. Nie wiem co robie zle gotujac jajka na twardo.
> Po ugotowaniu i ostudzeniu, zwyczajowo wypada je przed konsumpcja pozbawic
> skorupki i tu sie czasem dzieja dziwne rzeczy.
> Skorupka zachowuje sie zlosliwie i nie chce ladnie odchodzic od bialka.
> Mocno don przywiera i czesto podczas tego zabiegu czesc bialka odchodzi
wraz ze
> skorupka.
>
> Co na to poradzic? Moze zle techniki gotowania i studzenia stosuje.
> A moze wplyw na to maja jeszcze inne czynniki.
> Licze na opinie i rady doswiadczonych Grupowiczow.
>
> Pozdrawiam serdecznie :)
>
> Enpi
Witam,
Po ugotowaniu jajek, obijam skorupkę i zanurzam jajka w zimnej wodzie.
Skorupka odchodzi bardzo ładnie a nie z połowa białka.
Pozdrawiam
Gocha
|