Data: 2013-06-26 22:08:16
Temat: Re: torcik bezowy
Od: Feniks z popiołów <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-06-26 21:39, Ikselka pisze:
> W składzie jest tam skrobia modyfikowana, a to zupełnie co innego,
> chociaż z naturalnej skrobi zrobione. Modyfikacja CHEMICZNA skrobi
> zmienia jej własności kleikowania na silniejsze, co widać szczególnie
> w kisielach i budyniach oraz zupach tzw instant - które zalewa się
> gorącą wodą i są natychmiast gęste, podczas gdy produkty z
> naturalną=niezmodyfikowaną skrobią trzeba gotować, aby otrzymać taki
> sam efekt gęstości. Dodawanie zwykłej mączki ziemniaczanej do bitej
> śmietany nie ma zatem wielkiego sensu, ale już śmietan-fixu owszem, ma.
Autopsja jednakowoż mówi mi coś innego. Odrobina mączki ziemniaczanej
utrzymuje śmietanę. Może śmietan-fix robi to jeszcze lepiej? Nie
pamiętam, użyłam go chyba raz czy dwa.
Natomiast można sobie poradzić bez jednego i drugiego, ale wolę dodać
choćby dla własnego spokoju, że tort się nagle nie rozpłynie. Do
śmietany z przeznaczeniem do deserów, lodów, galaretek nigdy nie dodaję.
Ewa
|