Data: 2013-06-26 21:39:48
Temat: Re: torcik bezowy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 26 Jun 2013 21:17:05 +0200, Feniks z popiołów napisał(a):
> Kiedyś kupiłam w tym celu śmietan-fix, ale przeczytałam, że
> w składzie tam mączka ziemniaczana (o ile pamiętam, to tylko i
> wyłącznie),
W składzie jest tam skrobia modyfikowana, a to zupełnie co innego, chociaż
z naturalnej skrobi zrobione. Modyfikacja CHEMICZNA skrobi zmienia jej
własności kleikowania na silniejsze, co widać szczególnie w kisielach i
budyniach oraz zupach tzw instant - które zalewa się gorącą wodą i są
natychmiast gęste, podczas gdy produkty z naturalną=niezmodyfikowaną
skrobią trzeba gotować, aby otrzymać taki sam efekt gęstości.
Dodawanie zwykłej mączki ziemniaczanej do bitej śmietany nie ma zatem
wielkiego sensu, ale już śmietan-fixu owszem, ma.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
|