Data: 2013-06-26 21:17:05
Temat: Re: torcik bezowy
Od: Feniks z popiołów <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-06-26 19:02, Qrczak pisze:
>
> Dobra śmietana powinna utrzymać fason sama z siebie. Zwykle staram się
> nie dodawać takich dodatków.
Ja wolę coś dodać, zwłaszcza że dekoruję tort tą ubitą śmietaną i wolę
mieć pewność, że wzorki, fale się utrzymają - z odrobiną mączki trzymają
się lepiej. Kiedyś kupiłam w tym celu śmietan-fix, ale przeczytałam, że
w składzie tam mączka ziemniaczana (o ile pamiętam, to tylko i
wyłącznie), więc postanowiłam więcej nie przepłacać.
> Utrzymywaczem więc jest bardziej mascarpone, ubite żółtka,
> rozpuszczona czekolada.
Kiedy robię z mascarpone, to też nie dodaję już niczego więcej. Z
czekoladą i żółtkami jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną. ;)
Ewa
|