Data: 2006-05-01 22:08:57
Temat: Re: tuńczyk ?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Atunia " <a...@g...pl> wrote in message
news:e32pfr$9cv$1@inews.gazeta.pl...
> a ja Ci naprawdę dziękuję bardzo, bo jadłam to dwa razy, smakowało, ale w
> przepisach lepsze nie jest wrogiem dobrego - następnym razem spróbuję bez
> żółtka :)
Np.
tunczyk (400g), b. drobno pociapana szalotka albo dwie, troche dymki (sam
szczypior, bez bialego) pokrojony w drobniutkie krazki, sok z malej limonki,
obtarta skorka z malej cytryny, 2 lyzki oliwy z oliwek (extra virgin, mozna
wiecej - do smaku), lyzka sosu z sojowego, pare kropli sosu Tabasco (albo
pol malej zielonej papryczki chile, np. serrano) z wyjetym nasiennkiem b.
drobno pokrojonej. Sol i pieprz do smaku Wymieszac, dac postac ze 30 minut i
zjesc. Na boku surowy ogorek (bez nasiennikow), pokrojone awokado z sokiem
cytrynowym, etc. (A lyzeczka kawioru dodaje szlachetnosci :-))) Moza dodac
1-2 lyzeczki proszku wasabi (wasabiko), ale pewnie trudno dostac wPL.
--
><eM eL><
|