Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: w czym gotujecie powidła śliwkowe?
Date: Wed, 30 Aug 2006 22:04:48 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 24
Message-ID: <4...@u...de>
References: <ed3cba$1bp$1@news.wp.pl> <ed3t58$sb9$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ed49dj$f3f$1@opal.icpnet.pl> <ed4oag$kdb$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
cHoVCPlJUqXm9dfNv/DzhwmdRL6nA2Wkj2G+hIQmVZvdKJNwruK8EyyHOT
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719)
In-Reply-To: <ed4oag$kdb$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276909
Ukryj nagłówki
Barbara schrieb:
> Polskie powidla sa tylko z polskiej sliwki wegierki.. a ta ma jeszcze sporo
> czasu do stanu, w ktorym mozna ja uznac za dojrzala do robienia powidel.
> Nie mowiac o tym, ze nasze prawdziwe powidla sa BEZ !!! cukru.
>
> Najwlasciwsze sliwki na powidla - te prawdziwe, z wegierek - to takie, ktore
> maja podmarszczone konce ..
ale niemieckie czy austriackie powidła też są niezłe. Te najlepsze też
bez cukru (można spotkać), ale większość kupnych zawiera cukier.
> U Rosjan i narodow d. Sojuza tradycja jest robienie przetworow.. tez, niestety,
> powoli ginaca, bo sie mlodym gospodyniom na ogol nie chce.. ale tez faktem jest,
no i owoce są drogie. Droższe niż w Polsce czy innych krajach EU.
> ze istnieja tam specjalne, elitarne szkoly, gdzi edziewczyny ucza sie i
> gotowania i haftowania i sztuk walki ..
> a malo kto o tym wie...
no bez przesady. Szkoły dla wysokourodzonych dziewic są reklamowane w
radiu i telewizji dość często.
Waldek
|