Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: w czym trzymacie kapustę kiszoną?
Date: Mon, 15 Nov 2004 15:32:52 +0100
Organization: Internet Partners
Lines: 32
Message-ID: <l...@4...com>
References: <cna7ki$dav$2@news.onet.pl> <4...@n...onet.pl>
<cna9af$bhc$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.152.225
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 1100529181 57558 217.153.152.225 (15 Nov 2004 14:33:01
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Nov 2004 14:33:01 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 2.0/32.640
User-Agent: Hamster/2.0.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:221726
Ukryj nagłówki
On Mon, 15 Nov 2004 13:57:32 +0100, "misiczka"
<U...@w...pl> wrote:
>
>Użytkownik <h...@o...pl> napisał w wiadomości
>news:4452.00000011.4198a5c3@newsgate.onet.pl...
>>U mnie sprawdza się opcja "nie zdąży do lodówki" :D
>>
>> P.S Mam 20 kilo na balkonie :D
>>
>
>O? Sama robiłaś, czy kupna? Nie boisz się, że Ci zamarznie, jak przyjdą
>mrozy?
Ja przechowuję 2 kamionkowe gary (60 i 80 litrów) z kapusta kiszoną w
piwnicy przy stałej temperaturze na poziomie 2-3 stopni. Nie ma
problemów przez całą zimę. Zresztą wspólne kiszenie kapusty to u nas
tradycja rodzinna - teraz robie to głównie z Ojcem. Wcześniej trzeba
było szatkować kapustę, w tej chwili mozna kupić na targowisku
rolniczym (mieszkam pod Warszawą) już gotową poszatkowaną. Warto do
kiszenia wrzucić na dno kilka całych główek - będzie jak znalazł na
gołąbki. Mozna tez dać kilka kilo brukselki - też się pięknie zakisi.
I taka własnoręcznie zakiszona kapusta - oczywiście deptana na bosaka
- jest o niebo smaczniejsza od jakiejkolwiek kupnej.
Zdrówko
--
Maciek 'Babcia' Dobosz
Warszawski Klub Paintballowy "Ranger"
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl/
|