Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia watrobki z winogronami - recenzja Re: watrobki z winogronami - recenzja

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: watrobki z winogronami - recenzja

« poprzedni post
Data: 2002-10-16 09:04:18
Temat: Re: watrobki z winogronami - recenzja
Od: "margola & zielarz" <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Bee Jay" <n...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:aoi3tc$l87$1@news2.tpi.pl...
> Witam!
>
> Grupę głównie czytuję i to ostatnio off-line, więc odpisywanie na posty po
> dwóch tygodniach jest bez sensu. Tym razem jednak muszę podziękować Joli
L-L
> za ciekawy przepis na wątróbki z sokiem winogronowym. W nocy przeczytałem,
> dziś po południu zrobione i zjedzone.
> Wyszly rzeczywiście znakomicie i choć generalnie mięs i wędlin na słodko
po
> prostu nie lubię, ten lekko slodkawy posmak zupelnie nie przeszkadzał.
> Smakowało też reszcie rodzinki, sąsiadce i jej kotce. :-)
> W planach kolejna próba z lekką modyfikacją - dla zaostrzenia smaku
> podsmażona cebulka pokrojona w kostkę. Zawsze jakoś wątrobka (i to chyba
> każda) kojarzy mi się ze smażoną cebulą.

Szczerze mowiac, probowalam kiedys z cebula... i bylo nie takie, jak trzeba.
Ale ja robie (podstawowa wersja przepisu, haha) z winogronami wypestkowanymi
albo brzoskwiniami z puszki. Sprobuj z calymi owocami zamiast soku, moze
wtedy smak Cie zadowoli...

Wklejam moj kultowy przepis zatem:

Watrobki drobiowe (ok. 40 dkg) umyc,
odsaczyc. Obtarzac porzadnie w mace zmieszanej z pieprzem (ma byc szara). Na
patelnie rzucic 5 dkg drobno posiekanej wedliny (byle nie jakis baton
drobiowy, mam na mysli w miare prawdziwa szynke, boczek, bekon...) Na
tluszczu tym (mozna dolac troche oleju) obsmazyc wartobki, na ostrym ogniu,
z dwoch stron. Odlozyc zdjete z patelni watrobki, na patelnie rzucic: albo
pokrajane w plasterki brzoskwinie (najlepiej z puszki albo baaaardzo
dojrzale), albo wypestkowane winogrona pociete na polowki. Owocow ma byc z
10-15 dkg. Pobaziac je w goracym tluszczyku (ogien na pol gwizdka) ze trzy
minuty. Zalac bulionem (1/2 kostki w pol szklanki wody albo pol szklanki
rosolu). Jak pobulka chwile, dowalic z powrotem watrobki. Sos ma zgestniec.

Calosc wykonania zajmuje nie wiecej niz pol godziny, ale... ludzie! co za
smak! Kapituluja najwytrwalsi przeciwnicy watrobki(z wyjatkiem wegetarian).


Pozdrawiam

Margola


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.10 Jola L-L
16.10 waldek
16.10 Joanna Duszczyńska
16.10 Krystyna Chiger
16.10 Jola L-L
17.10 waldek
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6