Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wlasnorecznie zrobione maslo orzechowe
Date: Tue, 7 Jan 2003 11:12:43 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 27
Message-ID: <1foevyw.qd7m2h1ghee4aN%wlos@tele.com.pl>
References: <avc1pm$pdh$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: rw20.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1041934377 9546 217.99.1.20 (7 Jan 2003 10:12:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 Jan 2003 10:12:57 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140706
Ukryj nagłówki
alla <a...@t...pl> wrote:
> Witam!
> Tak mnie najszlo, ze nie potrafie sie skupic.
> Przeszukalam archiwum grupy, nie znalazlam tam sposobu wykonania masla
> orzechowego.
> Orzechy mam, maslo tez, mam je razem utrzec, tak jak krem orzechowy tortowy
> ( czyli z cukrem)? Czy cos jeszcze dodac?
> Alla z dalekiej prowincji:(
Maslo orzechowe
125 g orzeszkow laskowych prazymy lekko na patelni. Miazdzymy na paste
w mozdzierzu lub w nny sposob, dodajac lyzke wody. Mieszamy z miekkim
maslem i przecieramy orzez sito. Uzywamy do przygotowania ciast i
ciasteczek. W podobny sposob mozna przygotowac maslo z orzechow
wloskich oraz migdalow, z tym, ze tych ostatnich nie prazymy, lecz
blanszujemy i obieramy ze skorki.
Niestety w ostatnich czasach zaczeto nazywac u nas maslem orzechowym
"peanut butter" czyli taka slona paste z fistaszkow na chleb. Mi
bardziej juz odpowiala dla tego ostatniego wynalazku jego holenderska
nazwa "pinda kaas", czyli ser z fistaszkow. Nie bedzie nieporozumien, a
w koncu te fistaszki to zsadne orzechy, tylko nasiona rosliny
straczkowej.
Wladyslaw
|