Data: 2002-04-04 08:17:57
Temat: Re: wygląd biszkopta
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> co zrobić aby biszkopt po wyjęciu z piekarnika
> nie wyglądał jak ścięty stożek.
Jesli na 6 jajek dajesz szklanke maki, to często Ci opadnie (bo jajka są
róznej wielkości). Więc ja dokładam trochę maki i wychodzi tak nieco ponad
półtorej szklanki. Efekt jest taki, że biszkopt nie osiada, ale nie jest tez
zbity i nic nie traci na puszystkości.
Inny sposób, to sposób mojej babci (ja je czasem łącze): do ciasta dodaje
się odrobinke oliwy.
Zobacz też, ile dajesz proszku do pieczenia. Jak za dużo, to tez Ci padnie,
a wcześniej bardzo wyrośnie. Takie są moje sposoby, może ktos ma lepsze.
Pozdrawiam.
Mapet (o rany, ja jeszcze spię...)
|